17 januari 2019
Matresse's Wilma

 
 
 

Matresse's Wilma
Sire / vader  Fugledes Freud
Moeder / dam Matresse's Lotus

Geboren 14-10-2010

Overleden 25-11-2018

VIDEO WILMA

 

SCHWANNOMA IN HONDEN

Schwannomas zijn tumoren die hun oorsprong vinden in de myeline-omhulsel. De myelineschede wordt geproduceerd door de Schwann-cel, een gespecialiseerde cel die de perifere zenuwen omringt, die mechanische en fysieke ondersteuning biedt voor de zenuwen en de zenuwen isoleert die de elektrische signalen van het zenuwstelsel overbrengen. Het perifere zenuwstelsel bestaat uit de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel (hersenen en wervelkolom). Perifere zenuwmanteltumor is de term waarvan is voorgesteld dat deze schwannoma's, neurofibromen (zenuwvezeltumoren), neurofibrosarcomen (kwaadaardige zenuwveertumoren) en hemangiopericytoma (tumor van bloedvaten en zacht weefsel) omvat, omdat ze allemaal worden verondersteld voort te komen uit hetzelfde celtype.

SYMPTOMEN EN SOORTEN
Chronische, progressieve voorhoofdskamheid en spieratrofie
Kreupelheid in de achterste ledematen
Perifere zenuwstoornis (van zelfverminking)
Voelbare massa (massa kan worden gevoeld door een aanraakonderzoek)
Horner-syndroom, een ziekte van het sympathisch zenuwstelsel: automatische zenuwreactie, beïnvloedt lichaamsdelen die niet onder directe controle staan
Als de Schwannoma zich in de nek bevindt, wordt slechts één kant van het gezicht aangetast:
Mismoedig ooglid
Eenzijdige gezichtsverlamming
Verminderde pupilgrootte
Lichte verhoging van het onderste ooglid
 
OORZAKEN
Idiopathic (onbekend)
 
DIAGNOSE
Uw dierenarts voert een volledig lichamelijk onderzoek uit op uw hond, waaronder een bloed-chemisch profiel, een compleet bloedbeeld, een urine-analyse en een elektrolytpaneel. U moet een grondige geschiedenis van de gezondheid van uw hond geven, die leidt tot het begin van de symptomen. Een computertomografie (CT) of, idealiter, een magnetische resonantie beeldvorming (MRI) kan de meeste informatie verschaffen over de omvang en locatie van de ziekte. Een elektromyogram (een meting van spieractiviteit) vertoont abnormale spieractiviteit als er een schwannoma aanwezig is.
 
BEHANDELING
De voorkeursbehandeling is chirurgische verwijdering (excisie) van de tumor. Amputatie van de aangedane ledemaat is meestal noodzakelijk en lokaal recidief na een operatie komt vaak voor. Een laminectomie (een operatie van de wervelkolom om de druk te verlichten) is geïndiceerd met een schwannoma waarbij de zenuwwortels betrokken zijn. Radiotherapie kan nuttig zijn, afhankelijk van hoe ver de groei is verdwenen, en moet worden besproken met uw dierenarts.

LEVEN EN BEHEER
Na chirurgische excisie van schwannoma zal 72 procent van alle gevallen een recidief hebben. Als dit type tumor de ledemaat beïnvloedt, hoe dichter de poot van de schwannoma is, hoe gemakkelijker het zal zijn om te behandelen. Schwannoma's verspreiden zich slechts zelden naar de regionale lymfeklieren of naar de longen, en blijven hoofdzakelijk in de zenuwcellen.
 
 
 

Translation English

 

 

Adrilank's Webontwerp                       ©Adrilank's Computers                    Powered by Dutch CMS

[ Adrilank Computers – Webontwerp ] [ Mouthoefsestraat 19 ] [5427 CR Boekel] [Tel: 0492-326123]
[ Mobiel: 06 1092 1995 ] [ Btw nr: NL064275954B02 ] [ KvK 17283064 ]